Welkom op de site van
Museum De Grutterswinkel


Geachte bezoeker(ster),

In de goede, oude tijd waren supermarkten nog kleine, knusse grutterswinkeltjes waar de kassa nog echt rinkelde en de kruidenierswaren in papieren puntzakken over de toonbank gingen. In het hartje van Leeuwarden bestaat nog zo’n authentiek kruidenierswinkeltje, gevestigd in een zeventiende-eeuws pand in de Nieuwesteeg Vijf. Vanaf 1900 deed “heel” Leeuwarden inkopen in de winkel voor kolonialewaren en grutterswaren van de familie Feenstra.
In 1973 liet mevrouw IJsbranda Feenstra de kassa voor het laatst rinkelen (zie: historie) en de winkel dreigde voor het nageslacht verloren te gaan. Onder het motto “Ons winkeltsje mut blieve” werd in 1991 een actie gehouden voor het behoud van het laatste authentieke kruidenierswinkeltje in de Leeuwarder binnenstad. De Stichting Nieuwesteeg Vijf kon met hulp van sponsors en donaties het pand verwerven met het doel de winkel te behouden en een cultuurhistorische (Museum) functie te geven.

Print

Kassa

Mevrouw IJsbranda Feenstra
Mevrouw IJsbranda Feenstra

Per jaar komen er ongeveer vijftienduizend bezoekers een kijkje nemen in dit museum. Ze hebben daar stellig geen spijt van gehad getuige de vele spontane reacties. Het blijkt dat het tonen van een echte ouderwetse kruidenierswinkel met alles wat daarbij hoort, de mensen buitengewoon aanspreekt. Ook de regelmatig wisselende exposities dragen daaraan bij. Een onbewust verlangen naar gemoedelijkheid, naar een minder jachtige tijd dan die waarin we nu leven, speelt daarbij een rol. Ik wens u veel kijk- en leesplezier met deze site en hoop velen van u eens als gast in Museum De Grutterswinkel te mogen begroeten.

Jaap Blaauw,
Voorzitter Stichting Nieuwesteeg Vijf, Leeuwarden